TEMIŠVAR

18.11.2017

TEMIŠVAR (rumunski: Timişoara, mađ. Temesvár, nem. Temeschburg / Temesvar) je najveći grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Sa 412.753 stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji. Temišvar je poznat i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak iz Dervente/Doboja, u ranim jutarnjim časovima. Vožnja do granice sa R.Srbijom i zadržavanje na graničnom prelazu radi obavljanja carinskih formalnosti. Nastavak putovanja preko Srbije sa usputnim pauzama prema Temišvaru. Dolazak u Temišvar, razgledanje grada: Trg pobjede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra (sagrađeno 1872. godine; arh. Fellner i Helmer, projektanti pozorišnih zdanja širom Evrope), Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. god.; arh. Ioan Traianescu), kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine (autor većine tih zdanja arh. László Székely); Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo), kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii), na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva (građena između 1736. i 1774. god.; arh. Joseph Emanuel Fischer von Erlach), Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.

Slobodno vreme za individualnu šetnju, obilazak tržnog centra Iulius mall i oko 20.00 h časova polazak ka Derventi/Doboju . Dolazak u ranim jutarnjim časovima.

CIJENA ARANŽMANA: 50KM

djeca do 12 godina : 40KM

ARANŽMAN OBUHVATA:

– prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji

– razgledanje Temišvara sa vodičem

– usluge predstavnika agencije

– troškove organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– individualne troškove

– međunarodno putno osiguranje, moguće uplatiti u agenciji (2 KM po osobi)

NAČIN PLAĆANJA:

– gotovinski, 7 dana prije putovanja

Napomena :

Putnici su dužni da vode računa o važnosti svojih isprava i ličnih dokumenata. Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja carinskih propisa.

Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrijednim stvarima, prtljagu. Agencija ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.

Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 7 dana prije polaska na put ili do popune mjesta.

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja Agencije Mozaik Primo Novi Sad i Agencije STP Derventa. Mole se putnici da ih pažljivo pročitaju prije polaska na putovanje. Agencija smatra da je putnik upoznat sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.. Aranžman je rađen na bazi od minimum 60 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja ili korekcije cijena, najkasnije 5 dana prije termina polaska

ZA REKLAMACIJU Slavica Ćumurović, 00381/216616764, mozaikprimo@mts.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *